Program Suai Kenal 2009

Program Suai Kenal telah diadakan pada 7 Feburari yang lalu bertempat di Tg.Aru Beach. Program ini telah dikendalikan oleh Timbalan Ketua Pelajar Perempuan iaitu Kimberley Yapp Kim Yi dan dibantu oleh Timbalan Ketua Pelajar Lelaki, Mohd Nazrin Bin Serin serta barisan AJK-AJK tertentu. Kehadiran kesemua ahli pengawas perdana adalah wajib namun terdapat beberapa pengawas perdana yang tidak dapat menghadiri ke program tersebut. Walaubagaimanapun,program ini dapat juga disempurnakan dan telah mencatat kenangan manis yang pertama pada tahun 2009 dikalangan pengawas-pengawas perdana Maktab Sabah.

Program Suai Kenal ini telah bermula pada jam 7pagi dan berakhir pada jam 2ptg.Program ini turut dihadiri oleh PKHEM : Puan Rosiah Liman dan guru-guru pengawas iaitu Cg. Rainul Abdul Rauf Dan Cg Woo Su Kim. Sebagai salah seorang pengawas, saya mengucapkan ribuan terima kasih atas kehadiran Puan Rosiah,Cg.Rainul dan Cg. Woo Su Kim. kehadiran cikgu2 telah memberi semangat kepada kami untuk meneruskan perkhidmatan dan membantu para guru untuk mengawal dan menjaga disiplin para pelajar yang lain.

Selain daripada itu, program suai kenal ini juga telah dapat mengeratkan silaturrahim dan kasih sayang dikalangan para pengawas perdana. Ini dapat dibuktikan daripada semangat berpasukan para pengawas menyertai aktiviti-aktiviti menarik yang telah dikendalikan oleh AJK Aktiviti & Permainan. Antara aktiviti-aktiviti yang dijalankan adalah seperti Ice Breaking,follow & guess the action,pass the rubber band dan tarik tali.

Aktiviti yang pertama dijalankan ialah “Ice Breaking”. Dalam erti yang lain, sesi suai kenal diantara pengawas sesama pengawas.Aktiviti telah memberi peluang kepada pengawas untuk mengenali ahli pengawas yang lain. Hal ini kerana, terdapat segelintir pengawas yang tidak mengenali rupa dan nama pengawas yang lain. Maka, aktiviti ini telah banyak membantu para pengawas mengenali serta menjalinkan hubungan persahabatan agar dapat saling bantu-membantu pada masa akan datang.

Aktiviti yang telah membuktikan kerjasama dan semangat berpasukan pengawas ialah aktiviti tarik tali. Aktiviti ini merupakan aktiviti yang paling dinanti-nantikan oleh para pengawas perdana. Semasa aktiviti ini dijalankan, kerjasama antara pengawas-pengawas amat jelas. Sebagai contoh, sewaktu pasukan hitam bertanding dengan pasukan biru. Kedua-dua pasukan ini telah giat berusaha untuk dinobatkan sebagai johan. Dan akhirnya pasukan hitam telah memenangi aktiviti tersebut. Tahniah diucapkan! Semoga semangat ini akan berterusan.

Secara keseluruhannya, program ini telah banyak memberi banyak pengalaman serta kenangan yang tidak dapat dilupakan. Semoga para pengawas perdana giat berusaha dan memperbaiki segala kelemahan bagi membentuk insan yang cemerlang.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: